Camden Goods Yard, London

As part of the development of a masterplan for the Camden Goods Yard area Niall McLaughlin Architects have been working with Morrisons, Barratt Homes and Allies & Morrison to redesign the Petrol Filling Station site. Occupying a prominent location on Chalk Farm Road and falling within the Regent’s Canal Conservation Area, this building marks the main point of access to the new neighbourhood. It incorporates an existing petrol filling station into a mixed-use building that accommodates workspace alongside retail, a cafe, restaurant and winter garden.

Read more

The shop units along Chalk Farm Road are placed between heavy brick piers with riveted steel beams above, referencing the language of the ‘Great Wall of Camden’ that once stood in its place and the historic industrial structures nearby. At the corner, the building is a celebration of public activity, enlivened by the inhabitants of its cafes and restaurants, and a winter garden at the top level. The adjacent office accommodation has a vitreous and delicate outer facade with a layered and dynamic inner skin offering depth, texture and changing transparency. Its appearance varies across the elevation as a result of golden-toned blinds, timber framed glazing and the wooden structure echoing historic warehouse architecture.